Η Κέα είναι το νησί των θρύλων και των μύθων. Το υγρό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων και η αφθονία των πηγών νερού ενίσχυσε την πλούσια βλάστηση του φυσικού τοπίου αλλά και την πλούσια φαντασία των ανθρώπων. Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός ότι το πρώτο όνομα της Κέας ήταν «Υδρούσα», αρχαία ελληνική λέξη για το νερό « Ύδωρ».

Αυτό το τοπίο ήταν η πηγή έμπνευσης πολλών διηγήσεων σχετικά με τις Νύμφες, τις νεράιδες των υδάτων, που ζούσαν στις πολυάριθμες πηγές στο δάσος. Ο θρύλος λέει ότι εξαφανίστηκαν, τρομοκρατημένες, προς τις βόρειες ακτές του νησιού, μόλις ένα άγριο λιοντάρι εμφανίστηκε στην περιοχή. Τότε  το πιο λαμπερό αστέρι του ουράνιου θόλου υψώθηκε στον ουρανό, ο Σείριος. Ο Σείριος έλαμπε με τις φοβερές του ακτίνες την κυκλαδίτικη γη και πιο συγκεκριμένα τη γη της Κέας, προκαλώντας μια δραματική έλλειψη αποθεμάτων νερού και, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, την συρρίκνωση της βλάστησης. Για να εξιλεωθεί για την «ιερή οργή» που προκάλεσε, οι κάτοικοι του νησιού ζήτησαν βοήθεια από το γιο του θεού Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης, που ζούσαν στη Θεσσαλία, τον ημίθεο Αρισταίο.

Ο Αρισταίος ανταποκρίθηκε στην έκκληση τους, ήρθε στην Κέα ως ο ηγέτης μιας ομάδας αποίκων από την Αρκαδία και καθιέρωσε τις θυσίες στο ψηλότερο βουνό του νησιού για να κερδίσει τον κατευνασμό των θεών ». Με τον τρόπο αυτό, η ξηρασία περιορίστηκε αρκετά και οι ετήσιοι δροσεροί άνεμοι γνωστοί και ως “μελτέμια” ξεκίνησαν. Σύμφωνα με το μύθο, ο Αρισταίος οργάνωσε την γεωργία και την κτηνοτροφία, ιδιαίτερα τη μελισσοκομία και την καλλιέργεια της ελιάς.

Σήμερα, ένα πέτρινο λιοντάρι, ο περίφημος “Λέων της Κέας” βρίσκεται στην Ιουλίδα καλώντας μας σε ένα μυθικό ταξίδι. Είναι ένα αρχαϊκό γλυπτό του 6ου-7ου αι. π.Χ. σκαλισμένο σε ένα στερεό βράχο από σχιστόλιθους περίπου 8 μ. μήκος. Θα έχετε την ευκαιρία να τον συναντήσει στο μονοπάτι που ξεκινά από την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα και καταλήγει στην Οτζιά.

Ένας άλλος μύθος σχετικά με το όνομα «Κέα» προέρχεται από τον προϊστορικό οικισμό των Λοκρών από τη Ναύπακτο με επικεφαλής τον ήρωα Κέω, επίσης, γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Ροδόεσσα.